Jak si vybrat správného svatebního fotografa

Vybrat osobu, která bude mít na svědomí fotografický záznam Vaší svatby, to je záležitost, kterou většina svatebních párů nepodceňuje,  a přistupuje k ní dosti zodpovědně. Zodpovědnost ale není totéž co dobrá orientace, chcete-li správné informace o tomto oboru. V následujícím článku Vám nabízím pár rad, jak úskalím volby svatebního fotografa úspěšně projít.


Čas
Pokud organizujete svatbu v "sezóně", to znamená od dubna do konce září, hledejte fotografa minimálně šest měsíců dopředu. I tak se Vám může stát, že hodně dobrých fotografů bude mít Váš termín již zarezervován.

Styl
Ať chce či nechce, každý fotograf má svůj styl. Může se sice jemně nebo více přizpůsobit Vašim požadavkům, pořád to ale bude jeho pohled na Vaši svatbu. Podívejte se na fotografovo portfolio z již nafocených svateb, to vám napoví, co asi můžete očekávat. Pokud máte nápady na své vlastní fotografie, proberte je s ním a ptejte se na jeho názor. Nicméně, pokud se Vám jeho práce opravdu líbí, nechte se spíše vést a důvěřujte jeho citu, výsledek by měl odpovídat vašim představám.

Světlo a kvalita fotografií
Dnešní technické vybavení fotografa umožňuje docílit kvalitních fotografií prakticky kdekoli, kde si umíte představit konání svatby. I v naoko tmavých kostelech (kde jsou zpravidla nejhorší podmínky pro fotografování) se dají nafotit kvalitní fotografie. Z kvalitní svatební fotografie byste především neměli "cítit" osvětlení bleskem, to je jednoduchá pomůcka. Sledujte popředí a pozadí fotografií, pokud se často pozadí ztrácí ve tmě, hledejte jiného fotografa.

Technika
Dobrý fotograf má techniku zálohovanou. Stát se může cokoli,  i drahé fotografické přístroje mají "své" dny. Dobrý fotograf Vás požádá o minutu strpení, protože má závadu na přístroji,a musí jej vyměnit za rezervní. Špatný fotograf požádá o odložení svatby nebo se rovnou vytratí. :) Pokud selže blesk, nebo do scény omylem vstoupí cizí osoba, nebo se prostě z nějakého důvodu nepovede záběr, dobrý fotograf Vás požádá o opakování záběru. To platí výslovně například u prvního polibku. Jinak je to na citu fotografa, jestli stojí za to vyrušovat při obřadu. Fotí-li fotograf na digitální techniku, zpravidla má možnost kontrolovat (a to by měl :) výstupy na displeji hned. Moderní velkoplošné displeje umožňují zkontrolovat ostrost fotografie, expozici, a v neposlední řadě se tak ověřuje, že fotografie se na flash kartu skutečně ukládají. Při práci na společných portrétech, budou-li se fotit, pak tento systém umožňuje konzultovat hned na místě, zda jste s prací spokojeni.

Finance
Dobrý fotograf fotí kamarádům zadarmo, ostatním za přiměřenou odměnu. Přiměřená odměna je odvislá od kvality jeho fotografií, zájmu o jeho práci a dalších faktorů (jako například výše splátek za techniku :). Nechte si zaslat kompletní specifikaci, co a za jaké peníze od fotografa dostanete. Dobrý fotograf může (a zpravidla vyžaduje) zálohu, protože je o jeho služby zájem a z povahy věci může jeden termín domluvit jen s jedním zákazníkem.
Tip: srovnejte cenu za fotografovu práci s cenou zapůjčení svatebních šatů. Jsou to kupodivu v určitém pohledu srovnatelné věci, obojí máte na jeden den, při troše štěstí se budete na výsledek dívat celý život.

Komunikace
S dobrým fotografem byste se měli cítit v pohodě. Ne každý se rád fotí, dobrý svatební fotograf je zároveň tak trochu psycholog, a s náladou při focení Vám pomůže. Je obrovský rozdíl, jestliže jsou na skupinových fotografiích uvolnění lidé, nebo strnulé sochy. To platí i o dětech, dobrý fotograf zvládne i komunikaci s nimi. S fotografem si můžete také smluvit osobní schůzku, nebo ho alespoň "vyzpovídat" telefonem, dobrý fotograf by Vám měl uspokojivě zodpovědět každou otázku, která Vás v souvislosti s focením svatby napadne.

Množství fotografií
Dobrý fotograf Vám nafotí z obřadu do 120 fotografií, pokud s Vámi fotí celý den, tak 350,maximálně 400 fotografií.
Obdržet byste měli jen kvalitní fotografie, nepovedené, zkažené záběry se do tohoto počtu nepočítají.  Pokud požadujete z obřadu 300, z celého dne pak 1000 fotografií, neměl by se tomu bránit, ale uvědomte si, že to je také zároveň počet blesků na scéně. Opravdu chcete mít z obřadu stroboskopické představení? :) Obecně platí, že nerozhoduje až tak počet, ale kvalita, to znamená obsah fotografií. I při stu fotografií budete mít ze svatby opravdu úplnou reportáž, na záběrech nebude chybět ani tetička z Nového Jičína, ani bratranec René, u něhož nikdo pořádně neví, kde se v rodině vzal. :) Spíše doporučuji se soustředit na obsah fotografií, tedy, aby něco nechybělo, tento aspekt s fotografem také proberte.
Pokud uvažujete o svatebním albu, počet fotografií v něm stejně doporučuji redukovat, a pečlivě vybírat. Dobrá svatební série je kratší, se zajímavými záběry, a hlavně, nenudí. Představte si, že Vás přátelé pozvou na promítání videa z jejich poslední úžasné dovolené. Budete chtít vidět čtyři hodiny záběrů nebo sestřih nejlepších dvaceti minut? Stejné je to se svatebními fotografiemi. Je lepší série 60-70 nejlepších fotografií nebo balík o čtyřista kusech? Pro nezaujatého diváka je o hodně příjemnější prohlížet sérii, kde mu jedna dvě fotografie pocitově chybějí, než sérii, kde už vnímá některé fotografie jako "navíc". Zde platí známé "méně je někdy více".

Výstupy
V dnešní době flash disků a DVDček není problém, aby Vám fotograf  předal výsledky své práce v elektronické podobě, pokud nefotil pouze na film. I zde je ovšem možnost výstupy oskenovat. Máte-li možnost, trvejte na digitálních datech, abyste mohli cenné záběry zálohovat, případně mailem šířit dál. Existuje systém platby za fotografii, kdy Vám fotograf dodá hotové fotky, a vy platíte za "kusy", nebo systém platby za práci, kdy platíte za nafocení a úpravu fotografií, a fotografie si necháte zhotovit z digitálních dat sami. Případně se oba systémy kombinují. Já osobně dávám přednost druhé možnosti. Tisk fotografií do série doporučuji až po nějaké době, až už máte fotografie zažité. Série se Vám tak bude lépe kompletovat. Můžete také využít sezónních slev fotolabů. Zároveň není problém nedočkavcům zaslat mailové verze fotografií.

Klišé
Ano, je to tak, svatební fotografie jsou víceméně klišé, zlomyslník by tímto přídechem mohl označit celý obřad. To ovšem nebrání tomu, aby Vám fotograf vytvořil zajimavou sérii v jeho stylu. Není to nic špatného, série svatebních fotografií je především reportáž, zároveň také zachycení mimořádných okamžiků, krásy svatebních šatů, to vše ale v omezení obřadem, časem, prostorem v obřadní síni atp. Chcete-li se vyhnout klišé, výslovně to fotografovi sdělte, nebo vyhledejte fotografa, který se mu vyhýbá záměrně. Fotografování svatebního obřadu, zvláště kratších verzí, je vysoce náročná činnost, požadujete-li kvalitní výstupy. Zpravidla od fotografa chcete, aby měl všechny důležité okamžiky, (což samo o sobě jej zaměstná na sto procent), nebude zřejmě čas na sérii fotografií v úplně jiném stylu (s výjimkou fotografování svatby v kostele s kompletní mší, tam čas určitě je). Pokud se jedná o standardní svatbu, budete si zřejmě muset vybrat, jestli chcete standardní fotky nebo něco úplně jiného. Nicméně existuje jedno řešení, a to dvojice fotografů. První fotograf ("jednička") fotí standardní věci, "dvojka" se soustředí na okamžiky z duhé strany, momentky, zajímavá zátiší a tak podobně. Požádejte kamaráda, co vládne fotoaparátu, aby Vám svatbu nafotil z "druhé" strany, nebo mu naopak svěřte nafocení standardních záběrů a hlavního fotografa nechte pracovat v systému "volné jízdy" :) Dobrý fotograf nemá rád omezení, hledá nové úhly pohledu, nechce být svazován konvencí, což dost dobře nejde se svatebním obřadem dohromady. Vždy je ale možnost  zajímavé záběry nebo momenty najít.
Při fotografování společných portrétů novomanželů upřednostněte přírodu před strnulostí ateliéru, denní světlo před unylostí studiových záblesků. Zde opět platí, že nejvíce Vám prozradí fotografovo portfolio. Chcete jeho práci, tak se na jeho práci podívejte.

Závěr
Přeji Vám krásnou svatbu. Přeji Vám, abyste si fotografa při obřadu vůbec neuvědomovali, abyste s fotkami byli spokojeni a abyste měli chuť si je spolu prohlížet celý život.


Martin Hlaváč